Veszélyes a fogászati CT?

Dr. Kovács Roland vezető fogorvosunk írása

Ön is gondolkodott már, hogy mennyi fogászati CT felvétel készülhet Önről, hogy az káros hatással legyen? A CBCT felvétel szükséges része a kezelésnek, de fél az esetleges sugárzás veszélyétől?  Ebben a bejegyzésben a CBCT és a sugárzás témakörét járjuk körbe.

A CBCT vizsgálatok lényegesen eltérnek a hagyományos CT vizsgálatoktól. Míg a hagyományos CT vizsgálatok általában nagyobb testrészeket fednek le, addig a CBCT vizsgálatok célzottan csak egy adott területet vizsgálnak meg, például  a fogazatot, vagy akár 1-2 fogat is. Ezen túlmenően, a CBCT vizsgálatok során alkalmazott sugárzás mennyisége jelentősen alacsonyabb, mint a hagyományos CT vizsgálatok esetében, inkább egy digitális panorámaröntgen sugárzáshoz érdemes viszonyítani. Bár mindkét típusú vizsgálat sugárzást használ, a CBCT esetében az adag minimálisnak tekinthető. Fontos megjegyezni, hogy a CBCT által vizsgált terület nagyon kicsi és pontosan meghatározott, ezáltal minimalizálva a betegek által elszenvedett sugárterhelést és csökkentve az esetleges kockázatokat. (CBCT vizsgálat alatt fogászati CT felvétel értünk.)

Miért van szükség fogászati CT-re? Mire használom fogorvosként, a munkám során?

  • A fogászati implantátumok pontos beültetésének megtervezése elengedhetetlen a műtét előtt. Ehhez szükséges a csontállomány mennyiségének és elhelyezkedésének értékelése, figyelembe véve az arcüreg helyét és szükség esetén a grafting/sinuslift kezelések lehetőségét. Ehhez nyújt megfelelő információt számomra a fogászati CT felvétel.
  • A fogászati implantátumok beültetésekor előzetesen kiemelten fontos az idegcsatornák érzékeny területeinek felmérése és elhelyezkedésük figyelembevétele, hogy ne kerüljön veszélybe az idegrendszer. Ez szintén egy fogászati CT felvételen vizsgálható teljes pontossággal.
  • Az úgynevezett “impaktált”, azaz “beragadt” bölcsességfogak sebészi eltávolításának előkészítésekor fontos a beavatkozás tervezése, beleértve a fogak helyzetének és a lehetséges szövődményeknek a figyelembevételét.
  • Az állkapocsdaganatok korai felismerése és kezelése is része a fogászati CT vizsgálatoknak, hogy időben megfelelő intézkedéseket lehessen tenni.
  • Végül, a fogászati CT felvételek lehetőséget adnak a krónikus fájdalom okának kiderítésére és azonosítására, ami segíthet a megfelelő kezelés meghatározásában.

Hogyan készüljünk fel?

A felkészülés nem igényel sok időt és energiát. A vizsgálat során tisztán kell látni az Ön fejét, arcát és nyakát, és minden olyan tárgyat el kell távolítani, amely zavarhatja a képet: A fogászati CT felvétel előtt szükséges eltávolítani a fülbevalókat, különböző piercingeket, nyakláncokat, szemüvegeket, illetve kivehető fogászati eszközöket (pl. fémmerevítéses fogsor). 

Hamarosan készülök egy hasznos levéllel azoknak, akik kifejezetten félnek a sugárzástól. Tény alapon, tapasztalatommal kiegészítve konkrét, kézzelfogható példákat is hozni fogok, mely remélem, megnyugtatásul szolgál majd azok számára, akik tartanak ettől a diagnosztikai eszköztől.

Remélem hasznosnak találta a megosztott információkat, jó egészséget és szép mosolyt kívánok Önnek!

Dr. Kovács Roland 

Vezető fogorvos

Azonnali implantátumos fogsormegoldások szakértője

Ha tetszett, oszd meg!

További érdekes cikkeink

Az all-on-4 kezelés top 5 előnye
Ha elégedetlen jelenlegi fogsorával és álmodozik arról, hogy újra félelem nélkül haraphasson bele egy almába, vagy magabiztosan mosolyogjon, akkor itt van 5 ok, amiért érdemes...
Miért válassza az all-on-4 kezelést?
Az all-on-4 kezelés számos előnnyel járhat. Az új fogpótlások az all-on-4 eljárás során azonnal rögzítésre kerülnek, lehetővé téve a páciensek számára az azonnali fogpótlást és...
Sikeres all-on-4
Dr. Kovács Roland vezető fogorvosunk írása Látott Ön már all-on-4 technika előtte-utána röntgenképet? Szerintem bámulatos, nem hiába ez a kedvenc kezelésem és erről a technikáról...