PRF csontpótlási technika

Mi is az a PRF csontpótlási technika, és hogyan működik?

A “PRF” rövidítés a Platelet Rich Fibrin kifejezést jelenti, ami magyarul trombocitában (vérlemezkékben) gazdag fibrint (vérrostanyag) jelent. 2001-ben jelent meg, és azóta is egyre népszerűbbé vált. A cikkből megtudhatja, hogy hogyan zajlik a PRF csontpótlási technika és hogy milyen előnyökkel járhat.

A PRF csontpótlási technika lényege, hogy a páciens saját véréből nyerünk szövetpótló anyagot a beavatkozás során keletkezett szövethiányos terület pótlásához vagy a fogágybetegség miatt sorvadt íny regenerálásához. 

A PRF négy fő összetevőből áll

Leukociták, más néven fehérvérsejtek, amelyek megvédik a testet a fertőzésektől. Antibakteriális tulajdonságokat kölcsönöznek a PRF-nek, amelyek segítenek a potenciálisan káros mikroorganizmusok elleni küzdelemben.

Vérlemezkék a vérsejtjeink legkisebb részei, amelyek a véralvadási és gyógyulási folyamatokban segítenek. A vérlemezkék a PRF-hez társított fokozott gyógyulás egyik fő hozzájárulói.

Fibrin az oldhatatlan fehérje, amely a vérünk alvadását okozza. Közvetlenül a szervezetből veszik ki, hogy egy másik területen használják fel, és hozzájárul a gyorsabb gyógyuláshoz.

Őssejtek az egyetlen sejtek a testünkben, amelyek nincsenek előre meghatározott funkcióra kijelölve, így nyersanyagként szolgálhatnak más vérsejtek számára, ami növeli a gyógyulási időt.

Hogyan működik a PRF?

Elsősorban néhány kémcsőnyi vénás vért veszünk le a pácienstől. Ezután a kémcsöveket egy centrifugába helyezzük, ahol a vér alkotóelemei egy bizonyos idő után elkülönülnek.

Miután ez megtörtént, a PRF-et, kocsonyás állagú anyagot  a csont potlandó területre juttatjuk, hogy segítsük az új csont képződését úgy, hogy megvédi a csont potlandó helyet a fertőzéstől, és olyan fehérjékkel dúsítja a területet, amelyek felgyorsítják a gyógyulási, azaz a csontosodási folyamatot.

A PRF csontpótlási technika előnyei

  • Gyorsabb gyógyulás – A seb PRF-el való telítése a benne lévő növekedési faktoroknak köszönhetően elősegíti a szövetszintézis fokozódását, ami gyorsabb szövetregenerációt, csontképződést eredményez. A gyorsabb gyógyulás csökkenti a későbbi fertőzések, szövődmények és kellemetlenségek kockázatát is.
  • Alacsonyabb fertőzésveszély – A PRF alkalmazása a sebre a beavatkozás után megvédi azt a fertőző ágensektől, csökkentve ezzel a problémák kockázatát.
  • Testbarát – mivel a saját szervezetünkből származik a csontpótló “anyag”.
  • Jobb minőségű csont képződik 

 

Ha tetszett, oszd meg!

További érdekes cikkeink

Az all-on-4 kezelés top 5 előnye
Ha elégedetlen jelenlegi fogsorával és álmodozik arról, hogy újra félelem nélkül haraphasson bele egy almába, vagy magabiztosan mosolyogjon, akkor itt van 5 ok, amiért érdemes...
Miért válassza az all-on-4 kezelést?
Az all-on-4 kezelés számos előnnyel járhat. Az új fogpótlások az all-on-4 eljárás során azonnal rögzítésre kerülnek, lehetővé téve a páciensek számára az azonnali fogpótlást és...
Sikeres all-on-4
Dr. Kovács Roland vezető fogorvosunk írása Látott Ön már all-on-4 technika előtte-utána röntgenképet? Szerintem bámulatos, nem hiába ez a kedvenc kezelésem és erről a technikáról...