Napi rutinban a csontpótlás

Dr. Kovács Roland vezető fogorvosunk írása

Ön is biztosan hallotta már ezeket a mondatokat: “Önnek nincsen elég csontja az implantátum beültetéshez.” vagy “Csontpótlásra van szüksége, ahhoz, hogy implantátumos kezelést kezdjen”. Rengeteg információ található az interneten a csontpótlással kapcsolatban, amelyek megrémiszthetik a pácienseket. Összeszedtem Önnek a legfontosabb tudnivalókat a kezelésről, amelyet rendelőmben rutinszerűen végzek el. 

Miért épül le a csont? Mitől lesz kevesebb? Mi az oka a csonthiánynak? 

A csont mennyiségét és minőségét a rágás tartja stabilan. A foghiányok következtében megváltozik a rágás mechanikája, így megszűnik a fizikai terhelés is a foghiányos területeken. A nem megfelelő mennyiségű terhelés miatt a csont elkezd felszívódni, mert már “nincsen szükség” rá azon a területen. 

A fent említett ok mellett, csontveszteség bekövetkezhet csontritkulás, illetve fogágybetegség miatt is. A mai korszerű, fejlett orvosi technikáknak köszönhetően a csont pótlása lehetséges alsó és felső állkapcson is. 

Menete

A személyes konzultáció során készül Önről egy CBCT felvétel, amely alapján felmérem a meglévő csont mennyiségét és minőségét, és megállapítom, hogy szükséges-e a csontpótlás az implantátumos fogpótláshoz. 

A csont pótlására több módszert is kifejlesztettek az évek alatt, így megteremthető a megfelelő mennyiségű csont az implantátum biztonságos behelyezéséhez.

A művelet végezhető..

  • saját csonttal vagy, 
  • állati eredetű csontpótló anyaggal. 

Az alsó állkapcson a csontpótlás lehetséges horizontális, illetve vertikális csontpótlással. Ezalatt azt értjük, hogy a horizontális és vertikális módszerek alkalmazásával tudjuk a csont szélességét, illetve magasságát növelni. 

A felső állkapcson a csontpótlásra akkor van szükség, amikor az arcüreg és a szájüreg közötti csontállomány mennyisége és minősége nem megfelelő az implantátum behelyezéséhez. Ebben az esetben a csontpótló anyag az állcsont gerinc és a megemelt nyálkahártya közé töltik be. Van lehetőség a csontpótlással egyidőben implantációra is. 

A beavatkozás bármennyire is fájdalmasan hangzik, helyi érzéstelenítés következtében történik, így a páciens nem érez semmit sem a műtét során. A csontpótlás teljesen fájdalommentes. 

Mi történik Önnel a műtét után? 

A műtét után kialakulhat Önnél arcduzzanat, melynek mértéke páciensenként változó, viszont egy pár nap leforgása alatt szépen felszívódik. A beavatkozást követően jelentkezhetnek véraláfutások, bőrelszineződések is, amelyek szintén egy hét alatt felszívódnak. A gyógyulási idő igénybe vesz 4-9 hónapot is. A gyógyulási folyamatot a kontroll időpontok alatt figyeljük, így csökkentve az esetleges fertőzések kialakulását. 

Remélem hasznosnak találta a fent említett információkat. További szép mosolyt kívánok Önnek!


Dr. Kovács Roland

Vezető fogorvos

Ha tetszett, oszd meg!

További érdekes cikkeink

Az all-on-4 kezelés top 5 előnye
Ha elégedetlen jelenlegi fogsorával és álmodozik arról, hogy újra félelem nélkül haraphasson bele egy almába, vagy magabiztosan mosolyogjon, akkor itt van 5 ok, amiért érdemes...
Miért válassza az all-on-4 kezelést?
Az all-on-4 kezelés számos előnnyel járhat. Az új fogpótlások az all-on-4 eljárás során azonnal rögzítésre kerülnek, lehetővé téve a páciensek számára az azonnali fogpótlást és...
Sikeres all-on-4
Dr. Kovács Roland vezető fogorvosunk írása Látott Ön már all-on-4 technika előtte-utána röntgenképet? Szerintem bámulatos, nem hiába ez a kedvenc kezelésem és erről a technikáról...