Mi a különbség a hagyományos és a mini implantátum között?

A hagyományos és a mini implantátumok között több különbség is van, mind az alkalmazásuk, mind a méretük és a felhasználásuk tekintetében. 

Először is, a hagyományos implantátumok általában nagyobbak és vastagabbak, míg a mini implantátumok sokkal kisebbek és vékonyabbak. Ezek a méretbeli különbségek jelentősen befolyásolják az alkalmazás módját és a funkcionális jellemzőket.

A hagyományos implantátumokat általában fogpótlásra használják, például hiányzó fogak pótlására, míg a mini implantátumok szélesebb körben alkalmazhatók, például fogpótlásra, vagy akár rögzített protézisekhez is. Ez azért van, mert a mini implantátumok kisebb méretük miatt könnyebben illeszkednek a kisebb területekre és könnyebben alkalmazhatók olyan helyeken, ahol a hagyományos implantátumok nem férnének el.

A beültetés módja is eltérő lehet a két típus között. A hagyományos implantátumok általában sebészeti beavatkozást igényelnek, amely során az implantátumot a fogcsontba ültetik be. Ez egy összetettebb eljárás, amely hosszabb ideig tart a gyógyulási folyamat miatt. A mini implantátumok beültetése azonban kevésbé invazív, gyorsabb és kevésbé lehet kockázatos a páciensek számára.

A hagyományos implantátumok általában erősebbek és nagyobb terhelést bírnak el, ami ideálisabb lehet például rögzített fogpótlásokhoz. A mini implantátumok általában könnyebb teherbírásúak, de még mindig elegendő stabilitást biztosítanak például kivehető protézisek rögzítéséhez.

Végül, az ár is eltérő lehet a két típus között. Általában a mini implantátumok olcsóbbak, mint a hagyományosak, bár ez függ az adott helyzettől és az alkalmazott anyagoktól is. A mi beavatkozásainkat tekintve a mini implantátumos fogsor rögzítése akár 50-75%-kal kevesebbe kerülhet.

Összességében mind a hagyományos, mind a mini implantátumok hatékony megoldást nyújtanak fogpótlásra és más fogászati problémákra, azonban a különbségek alapján a páciensnek és az orvosnak egyaránt figyelembe kell vennie az adott helyzetet és az egyéni igényeket a legmegfelelőbb típus kiválasztásakor.

Ha tetszett, oszd meg!

További érdekes cikkeink

Az all-on-4 kezelés top 5 előnye
Ha elégedetlen jelenlegi fogsorával és álmodozik arról, hogy újra félelem nélkül haraphasson bele egy almába, vagy magabiztosan mosolyogjon, akkor itt van 5 ok, amiért érdemes...
Miért válassza az all-on-4 kezelést?
Az all-on-4 kezelés számos előnnyel járhat. Az új fogpótlások az all-on-4 eljárás során azonnal rögzítésre kerülnek, lehetővé téve a páciensek számára az azonnali fogpótlást és...
Sikeres all-on-4
Dr. Kovács Roland vezető fogorvosunk írása Látott Ön már all-on-4 technika előtte-utána röntgenképet? Szerintem bámulatos, nem hiába ez a kedvenc kezelésem és erről a technikáról...