Hogyan kell tisztítani az all-on-4 fogsort?

Az implantátumok tisztítása kulcsfontosságú a szájhigiénia fenntartásában, de hogyan is kell ezt megfelelően végrehajtani?

Ha az implantátumok szorosan illeszkednek a természetes fogakhoz, és csak néhány van belőlük, akkor a következő eszközökkel érhető el a legoptimálisabb tisztítás: használjunk puha sörtéjű fogkefét legalább naponta kétszer, megfelelő technikával fogmosás során; alkalmazzuk a fogköztisztító kefét és fogselymet az implantátum korona alatti és körüli területek alapos tisztítására; illetve használjunk szájöblítőt.

Ha rögzített fogsorunk van az implantátumokon, például az all-on-4, akkor több figyelmet kell fordítanunk a szájhigiéniára. A rögzített fogsor, amely négy implantátumon helyezkedik el, sokkal nagyobb türelmet és kézügyességet igényel a tisztítás során, mint egy kivehető fogsor. Ebben az esetben rendszeres szájzuhanyozásra van szükség, és a fogorvos által javasolt speciális fogselymeket és szájöblítőket is használnunk kell.

Az all-on-4 esetében érdemes a fogsort minden reggel és este tisztítani egy speciális, puha sörtéjű fogkefével. Győződjön meg róla, hogy a tisztítás során egészen az igazi ínyig elér a kefe. Miután megmosta őket, használjon fogselymet, amit akár online könnyedén be is szerezhet. 

Fogja meg a fogselymet közel a hegyéhez a beillesztés során, hogy ne hajoljon el. A középső két fogtól számolva illessze be a negyedik fognál a híd alá, ami majd kijön a másik oldalon.

Fogselymezze át az egész hidat a hátsó implantátumig. Ismételje meg ezt a másik oldalon is. Ezután következik a középső két fog közötti rész, ahova szintén ugyanúgy be kell illeszteni a fogselymet. Végül pedig fogja meg a fogselymet úgy, mintha egy normál fogselymet használna és kezdje el használni a leghátsó részen a metszőfogaknál. Ez a terület a legkönnyebb, mivel az implantátumokkal nincs lezárva. Ezt az egész folyamatot ismételje meg az alsó fogsorral is.

Az alapos tisztításhoz ajánlott a szájzuhany is, ami szintén abban segít, hogy kitisztítsa az implantátumok közötti részt.

Fontos!

Fontos megjegyezni, hogy a fogmosás nem helyettesíti a fogselymezést, mivel a fogselymezés eltávolítja a híd alatti ételmaradékot, amelyekhez a fogkefe nem ér el.

Ha tetszett, oszd meg!

További érdekes cikkeink

Az all-on-4 kezelés top 5 előnye
Ha elégedetlen jelenlegi fogsorával és álmodozik arról, hogy újra félelem nélkül haraphasson bele egy almába, vagy magabiztosan mosolyogjon, akkor itt van 5 ok, amiért érdemes...
Miért válassza az all-on-4 kezelést?
Az all-on-4 kezelés számos előnnyel járhat. Az új fogpótlások az all-on-4 eljárás során azonnal rögzítésre kerülnek, lehetővé téve a páciensek számára az azonnali fogpótlást és...
Sikeres all-on-4
Dr. Kovács Roland vezető fogorvosunk írása Látott Ön már all-on-4 technika előtte-utána röntgenképet? Szerintem bámulatos, nem hiába ez a kedvenc kezelésem és erről a technikáról...