A legjobb szájhigiéniai tippek a fogászati problémák életre szóló elkerülése érdekében

Mindenki szeretne ragyogó mosollyal büszkélkedni, éppen ezért olyan tippeket mutatunk be, amelyek valóban működnek. Amennyiben szeretné elkerülni a fogszuvasodás, fogkő és fogínybetegségekhez hasonló fogászati problémákat, olvassa el ezt a cikkünket.

1. Mindig válassza a megfelelő fogkefét és fogkrémet

Sokan csak választanak egy random fogkrémet vagy fogkefét, és elkezdik használni, anélkül, hogy kikérnék fogorvosuk vagy dentálhigiénikusuk véleményét. Mindig válasszon puha sörtéjű fogkefét, hiszen a puha kefe nem károsítja az ínyt és az enamelréteget, figyeljen  arra is, hogy a fogakat óvatosan kell tisztítani. Illetve győződjön meg róla, hogy fluoriddal dúsított fogkrémet használ. A fluorid egy ásványi anyag, amely elengedhetetlen az enamel megerősítéséhez, és megakadályozza a fogszuvasodást is. A fluorid képes remineralizálni a kezdeti szakaszú szuvasodásokat, így megelőzve a romlásukat.

   

Pro Tipp

A szájápolási rutinjába be kell illesztenie egy antiszeptikus szájvizet is. Egy jó szájvíz segíthet a szájban lévő baktériumok eltávolításában vagy csökkentésében, ezzel megelőzve a fogszuvasodást.

2. Kerülje a cukros és savas termékeket

Széles körben ismert, hogy a cukorban gazdag ételek károsak a fogakra és az általános egészségre. A cukros ételek elősegítik a baktériumok megtelepedését és a fogplakk kialakulását. Próbálja meg korlátozni a cukros ételek és italok fogyasztását, ha el akarja kerülni a fogszuvasodást és más fogászati problémákat. Győződjön meg róla, hogy alaposan kiöblítí a száját minden cukros – savas étkezés vagy italfogyasztás után.

Savas ételek és italok:

  • üdítőitalok (például kóla, narancslé, gyümölcslevek)
  • energiaitalok
  • szénsavas üdítők
  • gyümölcsszirupok
  • cukros teák és kávék, különösen ha hozzáadott ízesítőkkel készültek
  • cukrozott gyümölcsjoghurtok és desszertek
  • csokoládés édességek és cukorkák
  • müzliszeletek és más édesített gabonapehelyek
  • számos típusú sütemény, különösen azok, amelyek túl sok cukrot tartalmaznak
  • savanyúcukrok és egyéb savas édességek

3. Használjon cukormentes rágógumit

A cukormentes rágógumi kiváló a fogak számára. Növeli a nyáltermelést, ami segít azoknak azon savak eltávolításában, amelyek leülepedhetnek az enamelre. A száraz szájjal szenvedő emberek hajlamosabbak a fogszuvasodásra, így a rágógumi valóban segíthet. Ne felejtsen el sok vizet inni egész nap, és mindig öblítse ki a száját minden étkezés után.

4. Hagyjon fel a dohányzással

A dohányzás az egyik legrosszabb dolog, amit tehet a szájügyi egészsége érdekében. A dohányterméket fogyasztó emberek számos fogászati problémát tapasztalnak, mint például a fogínybetegség, a fogszuvasodás, illetve növekedik a kockázat szájüregi rákos megbetegedésre. Negatívan befolyásolja a szájügyi és általános egészséget, tehát azt javasoljuk , hogy próbálja csökkenteni a dohányzást.

5. Rendszeres fogászati ellenőrzések

Sokan félnek a fogorvosi látogatástól, hiszen a fogorvosi szék gyakran az ember legnagyobb rémálma. A fogászati ellenőrzések abszolút elengedhetetlenek az egészség és jóllét szempontjából. Fordítson komolyan gondot az orális egészségére, és tegye azt elsődleges prioritássá. A legtöbben csak akkor mennek el a fogorvoshoz, amikor fogászati problémát észlelnek, viszont javasolt évente legalább kétszer elmenni a fogorvoshoz rendszeres ellenőrzésre.

6. Ne mossa túl erősen a fogait

Sokan azt a hibát követik el, hogy durván mossák a fogukat. A fogakat lágy mozdulatokkal, puha fogkefével lehet tisztítani. A túl erős fogmosás inkább árt, mint használ.

7. Mikor mossa meg a fogait?

A fogak naponta kétszeri mosása  javasolt. Viszont ha rossz időzíti a fogmosást, az akár árthat is. Ez furcsának tűnhet, de igaz. A fogmosás rögtön azután, hogy savas élelmiszert fogyasztott, káros lehet a fogainak. A fogai károsodnak és erodálódnak azonnal, miután savas ételeket vagy italokat fogyasztott (például narancslé vagy kávé). A fogait ébredés után és lefekvés előtt egy alkalommal kell legalább megmosni. Ha szeretné étkezés után is megmosni, alaposan öblítse ki a száját, majd várjon 30 percet.

8. Tisztítsa meg a fogak közötti területet is

Gyakran előfordul, hogy az emberek naponta kétszer is megmossák a fogaikat, és mégis fogászati problémáik vannak. Ez akkor történik, ha nem figyelnek a fogak közötti területekre. Az ételmaradékok beszorulhatnak a fogak közé, és baktériumokat gyűjthetnek. A plakkot ki kell tisztítani a fogak közötti területeken is, fogselyemmel. A fogkefe nem éri el a száj minden részét, ezért ajánlott a fogselyem beillesztése a szájhigiénia rutinba. A selyem segítségével eltávolíthatja a fogak közé szorult ételmaradékokat és megelőzheti a fogszuvasodást a fogak között.

Ha tetszett, oszd meg!

További érdekes cikkeink

Az all-on-4 kezelés top 5 előnye
Ha elégedetlen jelenlegi fogsorával és álmodozik arról, hogy újra félelem nélkül haraphasson bele egy almába, vagy magabiztosan mosolyogjon, akkor itt van 5 ok, amiért érdemes...
Miért válassza az all-on-4 kezelést?
Az all-on-4 kezelés számos előnnyel járhat. Az új fogpótlások az all-on-4 eljárás során azonnal rögzítésre kerülnek, lehetővé téve a páciensek számára az azonnali fogpótlást és...
Sikeres all-on-4
Dr. Kovács Roland vezető fogorvosunk írása Látott Ön már all-on-4 technika előtte-utána röntgenképet? Szerintem bámulatos, nem hiába ez a kedvenc kezelésem és erről a technikáról...